Vakantiefietsen

Santos Vakantiefietsen Utrecht

Vakantiefietsen

Op een vakantiefiets, neemt u probleemloos veel bagage mee en komt u op plekken waar u anders nooit komt. Van een wereldreis van 55.000 km tot een mooie tocht door Zuid-Frankrijk, met dit type fiets komt u er wel.
Vakantiefietsen zijn ontworpen voor lange afstanden en zware omstandigheden. Brede banden, een stevig frame en duurzame onderdelen zijn dan ook ontzettend belangrijk. In onze winkel vindt u een groot aanbod aan verschillende vakantiefietsen, natuurlijk kunt u deze fietsen ook testen. Ook ons personeel gaat geregeld op fietsvakantie en kan u dan ook helpen aan een geschikte fiets voor u.
 

Bekijk onze vakantiefietsen


Het gebruik

Uiteraard is een vakantiefiets bedoeld voor lange reizen met veel bepakking. De fietsen zijn ontworpen om lange afstanden onder zware omstandigheden te doorstaan, toch is er nog verschil in het gebruik van vakantiefietsen. Zo kunt u de fiets voornamelijk gebruiken op verharde (asfalt)wegen of juist veel offroad. Ook de hoeveelheid bagage, afstanden en locatie van de reis kunnen de keuze voor een uiteindelijke fiets bepalen. Wij zullen hier dan ook altijd naar vragen, om zo een geschikte fiets voor u te vinden.


Onze Merken

  • Santos Bikes
    Een Nederlands merk, dat zijn naam in de vakantie- en trekkingfietsen al enkele jaren verdiend heeft. Alle Santos fietsen zijn volledig naar wens samen te stellen. De Santos fietsen staan bekend om hun hoge kwaliteit en sterke onderdelen.
  • VSF Fahrradmanufaktur
    Een grote Duitse fietsenfabrikant, die ook in Nederland naam begint te krijgen. De fietsen van VSF zijn aantrekkelijk geprijsd, maar behoren wel tot het topsegment en hebben de beste onderdelen. Het aanbod aan fietsen is relatief breed, van vakantiefietsen tot stadsfietsen.
  • Velo de Ville
    Eveneens een Duitse fabrikant, maar met fantasie. Een zeer ruime collectie en u kunt de fiets zelf samenstellen op de Konfigurator en onder andere kiezen uit dertig kleuren. Het team van Kok Fietsen helpt u graag om tot een weloverwogen beslissing te komen.  

Welke keuzes zijn er?


Bij een vakantiefiets zijn er eigenlijk drie opties voor de versnellingen. De goedkoopste en lichtste mogelijkheid is een traditioneel derailleursysteem. Er worden dan vaak 3x9 of 3x10 versnellingen gemonteerd. Zo heeft u een groot bereik en blijft het gewicht laag. Een nadeel van dit systeem, is de overlap in versnellingen en het onderhoud. Ook zullen de ketting en derailleurs snel vies worden en sneller slijten.
Een andere optie, die ook al een tijdjes bestaat is een Rohloff naaf. Deze naaf is ontzettend onderhoudsvriendelijk en heeft hetzelfde bereik als een derailleursysteem met 27 versnellingen. Bij een Rohloff naaf heeft u 14 versnellingen die in de achternaaf zitten. De naaf is volledig stof- en waterdicht en de naaf gaat makkelijk duizenden kilometers mee zonder onderhoud. Wel is de naaf iets zwaarder en duurder
Ook een Pinion versnellingsbak behoort tot de mogelijkheden. Een Pinion versnellingsbak wordt gemonteerd bij het bottom bracket en lijkt qua werking op een versnellingsbak van een auto. Ook dit systeem is volledig stof- en waterdicht en nagenoeg onderhoudsvrij. De versnellingsbakken zijn in verschillende uitvoeringen te krijgen, in de uitvoering met 18 versnellingen heeft u een bereik dat groter is dan de andere systemen.

Ook aan wielmaten is er voldoende keuze, waar vroeger alle vakantiefiets met 26 inch wielen werden afgeleverd is er nu ook de keuze uit 27,5, 28 of zelfs 29 inch wielen. In principe is het zo dat een groter wiel (dus 29 inch) sneller gaat dan een kleiner wiel. Wel is het zo dat een kleiner wiel (iets) sterker is, dankzij de kortere spaken. Als u op een lange reis gaat zonder back-up team in afgelegen gebieden, kunt u ervoor kiezen om voor een fiets met 26inch wielen te gaan. Deze banden en wielen zijn in die gebieden vaak makkelijker verkrijgbaar, maar tegenwoordig vindt u bijna overal banden in alle maten.
Afhankelijk van het gebruik van de fiets moet er dus een keuze gemaakt worden, onze medewerkers helpen u daar graag bij. Santos heeft zelfs een aantal fietsen waar verschillende wielmaten in geplaatst kunnen worden, u kunt zelfs andere wielen huren.

Traditioneel werd op elke fiets een ketting gemonteerd, tegenwoordig zijn er ook veel meer fietsen met een riemaandrijving. Ook voor vakantiefietsen is deze manier van aandrijving zeer geschikt, het systeem kan worden gebruikt in combinatie met een Rohloff versnellingsnaaf of een Pinion versnelingsbak. Er wordt gebruik gemaakt van een polymeer riem, die met carbonvezels is versterkt. Hierdoor hoeft het systeem niet geolied te worden en zal het dan ook niet vies worden, bovendien gaat een riem veel langer mee dan een ketting. Op onze pagina over de riemaandrijving lees je meer over dit systeem.

Niet geheel onbelangrijk zijn de remmen, u wil namelijk ook veilig tot stilstand komen. Voor de remmen kunt kiezen voor remmen op de velg of schijfremmen, die aan de naaf vastzitten. Verder kunt u bij beide systemen kiezen uit mechanisch (met een kabel) of hydraulisch (met een vloeistof) remmen. In principe is het zo dat u met een hydraulische schijfrem onder alle omstandigheden de meeste en meest gedoseerde remkracht heeft. De Magura hydraulische velgremmen hebben echter ook een ontzettend goede stopkracht.
Deze remmen zijn in tegenstelling tot normale velgremmen namelijk hydraulisch en komen loodrecht op de velg. Het grote voordeel van deze hydraulische velgremmen is dat de remblokjes makkelijk te vervangen zijn onderweg. Wij raden dan ook altijd aan om te kiezen voor schijfremmen of hydraulische velgremmen, een fiets met zware bepakking heeft namelijk goede remkracht onder alle omstandigheden nodig.

Uiteraard zijn er nog veel meer keuzes, als u daar nog vragen over heeft kunt u gerust contact met ons opnemen. We hebben natuurlijk liever dat u langskomt, dan kunnen we het u allemaal laten zien en testen. Want uiteindelijk moet u tevreden zijn met uw fiets.