Onderhoud voor uw fiets

Onderhoud voor uw fiets

Met het weer van de afgelopen tijd is het wel weer duidelijk, de winter is weer aangebroken. Dat betekent dat de elementen weer vrij spel hebben en u geregeld zult moeten fietsen door barre omstandigheden. Regen, wind, sneeuw en vorst behoren tot de dagelijkse kost. Dit is niet alleen voor uzelf heel vervelend, maar uw trouwe fiets heeft het ook zwaar te verduren. Aangezien u liever niet elk jaar een nieuwe fiets koopt, alhoewel dit wel heel leuk kan zijn, leggen wij u uit hoe u uw fiets goed verzorgd in de winter.

 

Waar sommige mensen hun fiets het liefst alleen maar aanraken als ze gaan fietsen, is het toch wel verstandig om regelmatig onderhoud te plegen. Hiermee voorkomt u dure reparaties, snelle slijtage en ook verhoogt u het rijplezier. Hoe regelmatig u dit beter kunt doen, is afhankelijk van het type fiets, het gemaakte kilometers en de weersomstandigheden.

Het basisonderhoud van een fiets is vrij simpel en bestaat eigenlijk uit drie stappen:

 1. Schoonmaken

 2. Smeren en beschermen

 3. Regulier onderhoud.

 

Schoonmaken

 1. spuit de fiets af met een tuinslang, gebruik hiervoor geen hogedrukspuit.

 2. Ontvet de ketting, tandwielen en derailleurwieltjes met een klein beetje ontvetter en een droge doek of een speciale kettingreiniger.

 3. Maak een sopje van (warm) water en Bike Cleaner of afwasmiddel en neem de gehele fiets af.

 4. Spuit de fiets vervolgens nog een keer af en verwijder de laatste restjes vuil.

 5. Maak als laatste de fiets droog, zorg ervoor dat de bewegende delen goed droog zijn.

 

Nu is uw fiets weer helemaal schoon, het kan nu verstandig zijn de fiets nog te smeren en beschermen.

 

Smeren en beschermen

Nadat u uw fiets heeft schoongemaakt, of als u in de regen heeft gefietst is het verstandig de fiets weer te smeren. Begin het beste met een schone en droge fiets, zorg er in ieder geval voor dat de delen die u wil smeren schoon en droog zijn.

 1. Breng aan de binnenzijde van de ketting een kleine hoeveelheid olie aan. Een spuitbus werkt makkelijker en sneller, maar een flesje is nauwkeuriger.

 2. Neem de geoliede ketting af met een schone droge doek, om de overtollige olie te verwijderen.

 3. Zorg ervoor dat de derailleurs (als u die heeft), een drupje rijwielolie gehad hebben op de bewegende delen en neem die vervolgens ook weer af met een droge doek.

 4. Breng ook een klein drupje rijwielolie aan op de lagers van uw pedaal-assen en neem ze ook weer af met een droge doek.

Bij een fiets met kettingkast kunnen deze stappen lastiger zijn, maar probeer daar wel de ketting regelmatig te smeren. Dit gaat makkelijker met een spuitbus.

U heeft nu de belangrijkste punten van uw fiets gesmeerd, per fiets kunnen er nog andere punten zijn die u zult moeten smeren. Zo kunt u de scharnierpunten van uw vouwfiets af en toe een drupje rijwielolie geven.

Let er wel op dat u nooit olie aanbrengt op uw remblokken, velgen of remschijven!

Nu u fiets heeft geolied, kunt u uw lak ook nog beschermen, hiermee blijft vuil minder snel plakken en gaat de lak langer mee. Doe dit met een beschermspray, breng deze aan op het frame en de voorvork en wrijf deze vervolgens uit met een droge doek.

 

Regulier onderhoud

Natuurlijk kunt u een afspraak maken bij onze werkplaats en dan lopen wij uw fiets helemaal na en zullen we de fiets volledig afstellen, smeren en controleren. Wij raden dan ook aan om elk jaar een onderhoudsbeurt in te plannen, zo blijft uw fiets in topconditie. Een deel van het onderhoud kunt u echter gemakkelijk zelf doen.

 • Zorg dat de banden goed op spanning staan, gebruik eventueel een pomp met drukmeter of een luchtdrukmeter. Zeker bij vouwfietsen en sportieve fietsen heeft u een hogedrukpomp nodig om tot de benodigde spanning te komen. De maximale en minimale spanning vindt u altijd op de zijkant van de buitenband. Zorg dat u hier tussenin zit. Pomp uw banden eens in de twee of drie weken op en vervang ze wanneer ze versleten zijn.

 • Controleer of de fiets goed schakelt en remt. Is het niet helemaal naar wens, stel het dan bij als u voldoende kennis hebt of fiets even langs in onze werkplaats en wij helpen u snel weer op weg!

 • Controleer geregeld of alles naar behoren werkt, is er iets niet helemaal goed? Neem dan contact met ons op of kom even langs in de werkplaats. Een probleem is vaak sneller verholpen, wanneer u meteen langs komt dan wanneer u met het probleem doorfietst.

 

Met deze paar simpele stappen houdt u uw fiets in topconditie. Maak uw fiets regelmatig schoon, zorg ervoor dat uw fiets goed geolied is en plan onderhoudsbeurten in. Zo voorkomt u hoge kosten en blijft u fiets lekker rijden.