Nieuwe regels voor e-bikes

Nieuwe regels voor e-bikes

Vanaf 1 januari 2017 gaan er behoorlijk wat dingen veranderen voor eigenaren van een fiets met elektrische ondersteuning. Mede door vernieuwde Europese regelgeving zijn er behoorlijk wat dingen waar je op moet letten. Om het voor u allemaal wat duidelijker en overzichtelijker te houden, schreven wij dit artikel.

 

De rijksoverheid maakt onderscheid tussen twee verschillende elektrische fietsen. Dit zijn de (normale) e-bike en de speed-pedelec (“High speed e-bike”). Het is dus van belang dat u weet wat voor e-bike u heeft of gaat kopen. Het verschil zit hem in het motorvermogen en de maximale snelheid waarbij de fiets ondersteuning geeft. Een normale e-bike biedt ondersteuning tot 25 kilometer per uur en heeft een maximaal motorvermogen van 250 watt. De speed-pedelec biedt trap ondersteuning tot 45 kilometer per uur en heeft een maximaal motorvermogen van 4.000 watt. Bij beide fietsen moet u altijd trappen, voordat de fiets ondersteuning geeft.

 

De regels per fiets verschillen sterk, daarom een lijstje met per fiets de verschillende regels:

 

Normale e-bike

 • U heeft geen rijbewijs of wettelijke aansprakelijkheid (WA) verzekering nodig voor de fiets.

 • De elektrische fiets heeft geen kenteken nodig en hoeft niet aangemeld te worden bij de RDW.

 • Er geldt geen minimumleeftijd voor de bestuurder.

 • U moet op het verplichte fietspad of het fiets/brom fietspad rijden.

 • U hoeft niet verplicht een helm te dragen. Uiteraard raden wij wel aan een helm te dragen. Dit verhoogt uw veiligheid, vaak gaat
  u namelijk toch harder dan andere weggebruikers verwachten. Een helm biedt u dan net dat beetje veiligheid extra.

 

Speed pedelec / high speed e-bike

 
 • Een speed pedelec heeft een kentekenbewijs nodig om op de openbare weg te rijden en moet dus aangemeld zijn bij de RDW. U moet het kentekenbewijs ook bij u hebben tijdens het fietsen.

 • De bestuurder heeft minimaal een AM (brommer) rijbewijs nodig om op de fiets te mogen rijden, een auto- of motor rijbewijs is dus ook toereikend.

 • Tot 1 januari 2017 krijgen  speed-pedelecs die zich bij de RDW aanmelden een blauw kenteken. De bestuurders moeten zich dan ook houden aan de regels voor snorfietsen, u mag dus officieel niet harder dan 25 kilometer per uur.

 • Voor uw speed pedelec moet u een verzekering hebben voor wettelijke aansprakelijkheid (WA-verzekering).

 

Vanaf 1 januari 2017 veranderen er echter een paar dingen.

 • Een speed pedelec die zich na 1 januari 2017 aanmeldt bij de RDW krijgt een gele bromfiets kentekenplaat.

 • Als u al een speed pedelec heeft zijn er twee scenario’s:

  • Uw fiets staat ingeschreven bij de RDW en u heeft al een blauw kenteken. U krijgt dan  tussen 28 november 2016 en 1 april 2017 een brief van de RDW. Het nieuwe kenteken(bewijs) volgt vanzelf.

  • Uw fiets staat nog niet geregistreerd bij RDW en u heeft wel een speed pedelec, neemt u dan contact op met de RDW en uw verzekering om de wijziging door te geven.

Als u voor 1 april nog niks gehoord hebt van de RDW, moet u ook contact opnemen met de RDW. U bent er namelijk zelf verantwoordelijk voor, dat u vóór 1 juli 2017 een gele kentekenplaat hebt.

 • Vanaf het moment dat u de gele kentekenplaat hebt, moet u zich ook houden aan de regels voor bromfietsen houden. U mag dan officieel 45 kilometer per uur op de rijbaan, 30 kilometer per uur op het brom fietspad binnen de bebouwde kom en 40 kilometer per uur op het brom fietspad buiten de bebouwde kom.

 • Bovendien moet u vanaf dan ook een goedgekeurde helm dragen op uw speed pedelec. Alleen speciale e-bike helmen voldoen aan de regels. Laat u daarom goed informeren en voorkom zo een boete.

 

Zo op het eerste gezicht lijkt dit allemaal behoorlijk ingewikkeld. Uiteindelijk valt dit wel mee. Het belangrijkste is dat u voor uw speed pedelec een geel kentekenbewijs regelt. Ook is een juiste helm belangrijk. Op het moment zijn er nog vrij weinig helmen op de markt die voldoen aan de eisen die zijn gesteld. Wij gaan er dan ook vanuit dat er in het begin van 2017 nog niet veel bekeurd zal worden, pas in de loop van 2017 is het haalbaar om te gaan bekeuren. Uiteraard is het beter en veel veiliger om vast een goede helm te dragen. Ook wij krijgen een ruim assortiment aan helmen die geschikt zijn voor de speed pedelec. Merken als ABUS, Met en Lazer behoren tot de opties die beschikbaar zijn bij ons. Voor de maximale snelheid is het gewoonweg belangrijk dat u het altijd veilig houdt, controles op snelheid van fietsen komen nog niet voor en de maximale snelheid is dan ook minder belangrijk.

Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op of kom eens langs! Ook als u helmen wil passen of als u onze elektrische fietsen wil bekijken mag u gerust eens langskomen.