FOCUS Project Y

FOCUS Project Y

Een racefiets met motor, iets wat u misschien liever niet ziet in wedstrijd, maar een welkome komst is voor menig fietser. En FOCUS heeft misschien wel één van de mooiste modellen in ontwikkeling. De, nog niet uitgebrachte, fietsen hebben de codenaam “Project Y” gekregen en hebben de nieuwste technologieën.

De fietsen zijn recent gepresenteerd aan het publiek in drie varianten: een snelle racefiets, een crossfiets met noppenbanden en een volledig uitgeruste gravelracer / bikepacking variant. 

 

De fietsen zijn volledig carbon en hebben schijfremmen. Ook is er gedacht aan de veelzijdigheid van de fietsen, zo kunnen er 35mm (of 32mm i.c.m. spatborden) banden gemonteerd worden, alle kabel in- en uitgangen zijn af te dichten met kapjes en er is een mogelijkheid om een voorderailleur te monteren. Het voor- en achterwiel worden gemonteerd met “thru-axles” wat voor meer stijfheid en controle zorgt. 

Ook de verschillende afmontages voor veelzijdigheid, zo is de crossfiets afgemonteerd met Shimano XTR zodat een 11-40 cassette gemonteerd kan worden. De gravel variant was volledig uitgerust met Ortlieb “bikepacking” tassen en was afgemonteerd met dubbel voorblad voor een ruime keuze aan versnellingen.

Uiteraard zit het unieke van deze fiets hem niet in de afmontages, maar in het feit dat het een e-bike is. Waar de meeste E-bikes loodzwaar zijn, is de FOCUS project Y slechts 12,5 kilo in de lichtste variant. De motor en batterij zijn in elkaar verwerkt, wanneer de batterij / motor unit verwijderd wordt blijft alleen de versnelling over en fietst de Project Y net als een gewone racefiets.

Bovendien heeft FOCUS de fietsen zodanig ontworpen dat rijder en fiets samenwerken. Als het echt nodig is helpt de fiets een handje en als het niet nodig is voelt de fiets gewoon normaal aan. Wanneer u dus bergop op gaat of wegrijdt bij een stoplicht, zal de fiets vermogen leveren. De motor levert op zulke momenten tot 400W extra vermogen.

De prijs en leverdatum van de fiets zijn nog niet bekend, maar we kijken zeker uit naar deze mooie fiets. Laat ons ook gerust weten wat u vindt van deze fiets.