De fiets mee op vakantie!

De fiets mee op vakantie!

Nu het weer beter is, komt de zomervakantie ook weer steeds dichterbij. De mooiste tijd van het jaar om erop uit te gaan met de fiets. Zeker als de fiets mee kan op vakantie, maar hoe neem je die fiets nou veilig mee op reis? Om u een beetje te helpen schreven wij dit artikel.

 

 

Auto

De meeste mensen nemen nog altijd de fiets op of in de auto mee als ze op vakantie gaan. Er zijn dan ook veel manieren om de fiets mee te nemen als u op vakantie gaat.

Uiteraard kunt u de wielen demonteren en de fiets in de auto leggen, echter zullen veel mensen hier geen plek meer voor hebben als ze op vakantie gaan. Een betere oplossing is dan om de fiets op de auto te vervoeren. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor.

 

U zou de fiets, door middel van een dakdrager, op het dak kunnen monteren. Dit is makkelijk als u geen trekhaak heeft en uw fietsen niet te zwaar zijn. Ook in combinatie met een skibox is het vaak nog mogelijk om één of meerdere fietsen op het dak te monteren.

Een nadeel van de fietsen op het dak is wel dat u een stuk hoger bent (en u dit niet moet vergeten) en dat uw brandstofverbruik, door de grotere luchtweerstand, behoorlijk zal toenemen.

 

Ook kunt u de fiets achterop de auto vervoeren. Er zijn verschillende dragers voor 1 t/m 4 fietsen. Vaak worden de dragers op de trekhaak gemonteerd, er zijn ook mogelijkheden om de fietsendrager op een auto zonder trekhaak te monteren. Afhankelijk van het type auto zijn er dan meerdere mogelijkheden. Het grote voordeel van de fietsen achterop de auto is dat de fietsen uit de wind staan en u dus niet meer brandstof verbruikt. Wel is het zo dat u iets minder zicht door uw achterruit heeft en u een stukje langer bent. Wel is het voordeel dat u de fietsen niet helemaal op het dak hoeft te tillen.  

 

Als u de fietsen mee neemt op de auto moet u wel altijd aan de volgende dingen denken:

  • Zorg dat de fietsen ook tijdens het rijden op slot staan, zo voorkomt u dat tijdens het tanken of in de file uw fiets opeens ontvreemd worden

  • Zorg dat u weet wat er is toegestaan in de landen waar u doorheen rijdt. Vaak zijn er aparte regels voor fietsendragers op de trekhaak en fietsendragers die achterop, maar niet op de trekhaak worden gemonteerd. Raadpleeg de website van de ANWB voor informatie over de landen waar u doorheen rijdt.

  • Let er op dat uw bij zware fietsen, zoals een elektrische fiets of een stadsfiets het maximum gewicht van uw drager en / of trekhaak niet overschrijdt.

  • Zorg ervoor dat u losse accessoires van de fiets haalt tijdens het vervoeren op de auto. Accu’s van elektrische fietsen, fietscomputers en zadeltasjes kunt u beter in de auto vervoeren. Zo voorkomt u dat uw accessoires verliest onderweg.
     

 

 

Vliegtuig

Ook als u met het vliegtuig op vakantie gaat kunt u gewoon uw fiets meenemen. Afhankelijk van de maatschappij waarmee vliegt zijn er verschillende kosten of voorwaarden waar de fiets aan moet voldoen. Bij de meeste maatschappijen is het zo dat van te voren aangegeven moet worden of er een fiets meegaat in het vliegtuig

 

Wanneer u uw fiets in het vliegtuig meeneemt moet u ervoor zorgen dat de fiets goed beschermt is. Medewerkers gaan namelijk niet altijd zo zachthandig met uw geliefde fiets om als u dat zelf zou doen. Om de fiets te transporteren zijn er verschillende mogelijkheden. Wij raden aan een speciale fietskoffer te kopen of huren, hierdoor is uw fiets goed beschermt. Bij de meeste fietskoffers moet u de wielen uit de fiets halen en gaan deze in een speciaal daarvoor bestemde zakken in de koffer.

 

Softcase fietskoffer:

Een soft case fietskoffer is eigenlijk meer een tas dan een koffer. Vaak wordt de fiets op een frame gemonteerd om zo eventuele verdrukking te voorkomen. Een goede soft case fietskoffer is licht en gemaakt van een dik en stevig materiaal. Het grote voordeel van een softcase koffer is, dat de koffer kleiner op te vouwen is en bovendien een stuk lichter is dan een normale koffer, waardoor u minder snel hoeft bij te betalen. Wel is het belangrijk dat u de fiets goed inpakt, omdat de koffer natuurlijk iets minder bescherming geeft dan een hard case. Met name de Scicon fietstassen zijn er geschikt, eigenlijk is het een mix tussen een hardcase en softcase waarbij de beste van twee werelden zijn gecombineerd.

 

Hardcase fietskoffer:

Bij een hardcase fietskoffer is de koffer, het zit in de naam, hard. Hierdoor is de koffer zwaarder en biedt hij ook meer bescherming dan een softcase koffer of een kartonnen doos. De koffer neemt ook meer plek in als u hem niet gebruikt, u kunt hem namelijk niet opvouwen. De koffers zijn in verschillende uitvoeringen te krijgen. Bij de meeste koffers wordt het frame in de koffer vastgesnoerd met bandjes en worden de wielen aan de zijkant geplaatst.

 

Kartonnen doos:

Sommige mensen nemen hun fiets ook mee in een kartonnen doos. Uiteraard biedt dit veel minder bescherming dan een fietskoffer. Wel is het een stuk goedkoper en kunt u de koffer na aankomst gelijk weggooien. Bij veel dozen is het bovendien ook mogelijk om de fiets in zijn geheel in de doos te rijden. U hoeft alleen de pedalen te demonterenen het stuur dwars te draaien. De Santos dozen zijn heel geschikt voor gebruik in het vliegtuig. Zorg wel dat u de fiets goed inpakt en zorg ervoor dat de fiets niet samengedrukt kan worden. Komt u gerust eens bij ons langs om een Santos doos op te halen als wij deze komen ophalen.

 

 

Openbaar vervoer

 

Ook als u met het openbaar vervoer op vakantie gaat zijn er mogelijkheden om de fiets mee te nemen. Uiteraard is de Brompton vouwfiets het makkelijkst om mee te nemen, in Nederland

mag u de vouwfiets gratis meenemen in de trein. In het buitenland is dit soms anders, dus moet u dat in de gaten houden. Ook in de bus kunt u de vouwfiets makkelijk meenemen, deze mag mee als ‘handbagage’ hier hoeft u verder niet extra voor te betalen. Wel kan het zo zijn dat de buschauffeur besluit dat u de fiets niet mee mag nemen als het druk is.

Een gewone fiets is vaak iets lastiger mee te nemen in de trein. In Nederland mag u een fiets alleen meenemen op speciaal daarvoor bestemde plekken. Doordeweeks kunt u alleen buiten de spits reizen, in het weekend mag u de hele dag met een fiets reizen. Ook moet u een dagkaart van €6,10 kopen. In het buitenland zijn de regels vaak weer anders en verschilt het per land.

In Nederland mag u bij de meeste busmaatschappijen geen normale fiets meenemen, alleen de vouwfietsen zijn hiervoor geschikt.

 

 

Fiets

De makkelijkste manier om de fiets mee te nemen op vakantie is uiteraard, door op de fiets op vakantie te gaan. U koopt een mooie vakantiefiets en een paar mooie fietstassen en u neemt zo alles mee. Zorg er wel voor dat u goed voorbereid op pad gaat en er u niks vergeet.

 

Kortom er zijn voldoende mogelijkheden om de fiets mee te nemen, komt u gerust eens langs om de vele mogelijkheden met ons te bespreken. Ook in onze webshop kunt u rustig onze fietsendragers en andere transportmiddelen bekijken.